Grattis på födelsedagen!

Morihei Ueshiba föddes på denna dag 1883 i Tanabe (söder om Osaka). Under sin ungdom tränade han i flera kampkonster i Tanabe och i Tokyo, innan han 1910 flyttade till Hokkaidō (Japans nordligaste ö) som en del av en ny bosättning i Shirataki. 1915 träffade han och utbildade sig under Sōkaku Takeda (1859–1943), en resande lärare i Daitō-ryū aiki-jūjutsu.

Morihei Ueshiba i Ayabe (1920s)

Efter sin fars död 1920, återvände Ueshiba till Tanabe. Vid den tiden träffade han Onisaburō Deguchi, ledaren för Ōmoto-kyō-religionen, som starkt skulle påverka hans andliga filosofi. Ueshiba gick med i Ōmoto-gruppen i Ayabe, där han öppnade en kampkonstskola. Hans rykte som kampkonstsinstruktör växte, och efter att ha hållit demonstrationer för militären och den kejserliga familjen i Tokyo, flyttade han dit 1927 för att undervisa vid flera militärskolor. Han öppnade sin egen Kobukan Dojo 1931 i Wakamatsu-chō (det nuvarande aikido-högkvarteret eller Hombu Dōjō, ombyggt 1968).

Efter andra världskrigets utbrott drog sig Ueshiba tillbaka till den lilla byn Iwama (Ibaraki-prefekturen) för att ägna sig åt jordbruk, träning och meditation. Vid det här laget hade han brutit helt med Takeda, och det nya namnet ’aikidō’ registrerades officiellt 1942. Ueshiba sa efteråt att det var under sin tid i Iwama som han fulländade sin kampkonst.

Kampsport förbjöds i Japan under efterkrigsåren, men från mitten av 1950-talet började Ueshiba för första gången demonstrera aikido offentligt.

Under ledning av Ueshibas son Kisshōmaru etablerades ett nätverk av filialdojor i hela Japan under 1960-talet, och instruktörer skickades utomlands för att etablera aikido internationellt. 1961 reste Ueshiba själv till Honolulu för att öppna en ny dojo där.

Ō-Sensei dog i Tokyo den 26 april 1969.