Tips inför din första aikidolektion!

Redan som nybörjare får man testa en massa spännande tekniker.
Sankyo omote waza. Nage; Rasmus, uke; Neo

Det är bra om du kommer 15 minuter innan träningen börjar. Det ger dig tid till att byta om och hjälpa till att förbereda dojon inför träningen.

Vi tränar barfota så skölj av fötterna i omklädningsrummet för att förhindra att du för med dig smuts och annat in på träningsmattan. Använd tofflor eller sandaler mellan omklädningsrummet och dojon.

Se till att klippa naglarna på fingrar och tår så att du inte skadar någon under träningen.

I början går det bra att träna i mjuka, långa kläder som tål att dras lite i, så att du kan röra dig obehindrat och känna dig bekväm.

När du har bestämt dig för att fortsätta träna aikido behöver du köpa en gi, som är den traditionella träningsdräkten.

I början kan det vara mycket nytt att lära sig, men du kan räkna med hjälp från din sensei (lärare) och dina sempai (de som har gått före dig) för att lära dig etikett, de olika teknikerna och principerna i aikido.

Ikkyo ura waza. Nage; Joackim, uke; Neo
  • Var inte för hårt på dig själv. Det är normalt att det tar tid att lära sig de olika teknikerna och det är viktigt att inte bli frustrerad om det inte går så bra från början.
  • Lyssna på din sensei och följ instruktionerna noga. Aikido bygger på att man följer viss form och teknik, så det är viktigt att försöka följa det som läraren säger.
  • Respektera dina medtränande och läraren. Aikido bygger på vänliga relationer och respekt för varandra, så det är viktigt att du visar detta genom att vara vänlig och respektfull mot andra.
  • Var beredd att träna hårt. Aikido kan vara fysiskt krävande, så det är bra att vara beredd på att svettas och få träna på olika tekniker under en lektion.
  • Kontinuitet är A och O. Det finns inga genvägar. Det som ger resultat är att komma på träningen, även de gånger när något annat lockar mer.
  • Ha roligt! Aikido ska vara roligt och utvecklande, så försök att njuta av träningen och ha kul!