Iwama aikido – Björkstadens Aikidoklubb

Iwama Aikido är en form av aikido som har sitt ursprung i Iwama, Japan. Under 23 år var Saito shihan elev till O’sensei, grundaren av aikido och tränade för honom nästan dagligen. Efter O’senseis bortgång 1969, blev han huvudansvarig över Iwama dojon. Han såg det som sitt ansvar att bevara och föra vidare O’senseis aikido på samma sätt som han själv hade lärt sig.

Iwama aikido kallas även för ”traditionell aikido” eller ”takemusu-aikido”. Det är den form av aikido som följer O’senseis ursprungliga lära och tekniker.

Saito shihan och O’sensei

Vad särskiljer Iwama aikido från modern aikido?

En av de största skillnaderna mellan Iwama aikido och modern aikido är fokuset på teknikerna. Iwama aikido har ett mycket starkt fokus på grundtekniker, att utföra teknikerna på ett korrekt sätt, med rätt kroppshållning och rörelsemönster. Modern aikido, å andra sidan, har ofta en mer avslappnad och improviserande inställning till teknikerna, och det läggs mer vikt vid att använda aikido som ett sätt att lösa konflikter och hantera aggressioner.

En annan skillnad mellan Iwama aikido och modern aikido är träningsmiljön. Iwama aikido har en mycket formell träningsmiljö, med klara regler och strukturer för hur träningen ska genomföras. Modern aikido, å andra sidan, har ofta en mer avslappnad träningsmiljö, där det finns mer fokus på att ha kul och lära sig genom att prova olika tekniker och scenarier.

I Iwama aikido är träningen med bokken (träsvärd) och jo (halvstav) lika viktig som taijutsu (kroppstekniker). Det finns en nära koppling mellan taijutsu, svärd och jo. Det kallas för riai.

Sammantaget skiljer sig Iwama aikido och modern aikido åt på flera olika sätt, men de gemensamma dragen är att båda strävar efter att utveckla personlig utveckling, fysisk hälsa och mental balans genom aikido.

O’sensei och Saito shihan

När kan jag börja?

Blir du nyfiken på mer så är du hjärtligt välkommen till vår dojo i Umeå. Vi börjar vårterminen 10 januari. Det enda du behöver för att träna är träningskläder som är lätta att röra sig i och tål att dras lite i. Sweatshirt och långa byxor fungerar fint. Killar och tjejer tränar tillsammans och vi har ett brett åldersspann från 7–12 år i barngruppen och vuxengruppen är representerad av tonåringar, 20-åringar, 30-åringar, 40, åringar och snart även 50 åringar. Det är aldrig för sent att börja träna aikido. Man måste inte vara vältränad eller vig.